Site logo
Site logo
myExtraContent1
myExtraContent5

Site logo

Počinjemo! Prvi čas 12.05.2012.

Prvi čas prvog serijala besplatne obuke za 4D započinjemo 12.05.2012. u 10 sati u prostorijama Crossover d.o.o. Apple Authorised Training Centra i YU Epicentar d.o.o. Apple Authorized Resellera, adresa je Andrićev venac 12, Beograd, kojima se zahvaljujemo na ustupljenom prostoru. Planirano je da čas traje do podne, ali korišćenje prostora nije vremenski ograničeno tako da se može produžiti ako bude potrebe.

Za početak polaznici se mogu spremiti tako što će preinstalirati 4D v13 kojeg mogu preuzeti odavde.

Najbolje je preuzeti tzv “Full installer”, tj. arhivu, odnosno dmg fajl za one koji koriste Macintosh, s obzirom da ćemo kroz ovu obuku gledati da prođemo sve elemente koji čine 4D razvojni alat. Za sada možete preskočiti 64-bitne verzije 4D Servera i ODBC drajvera, obe postoje samo za Windows, one nam, za sada, neće biti potrebne. Postoji i tzv. “on-line” installer” koji je zgodan za instaliranje pojedinih aplikacija iz razvojnog okruženja, no u oba slučaja se na Windowsu dobija standardni installer u kojem možete izabrati šta želite instalirati. Preporučujemo vam da instalirate sve, čak i dokumentaciju. Što se Mac verzije tiče, otvorite dmg i sadržaj “diska” iskopirajte u folder koji želite, nema instalera.

Na času ćete dobiti potpuno funkcionalan i vremenski neograničen, od platforme nezavisan, “product number” kojim ćete registrovati svoj primerak 4D Developer Standard Editiona. Takođe ćete dobiti sličan, ali vremenski ograničen (do 30. juna 2012. godine), broj kojim ćete aktivirati 4D Developer Professional Edition.

VIdimo se u subotu!

Oblast i teme koje smo planirali da pređemo ili “načnemo” prvog časa su:

  • Instalacija, aktivacija 4D-a, sa kreiranjem naloga na 4D sajtu i 4D forumu.
  • Od čega se sastoji 4D (razvojni alati, pluginovi, komponente)
  • Osnovni elementi razvojnog okruženja
  • Editor strukture baze podataka (tipovi polja, relacije, korišćenje)


myExtraContent7
myExtraContent8